Το 1926 ιδρύεται στη Χαλκίδα, ο πρώτος πνευματικός πυρήνας: ο «Σύλλογος Φιλοβίβλων ο Αριστοτέλης», υπό την προεδρία του καθηγητή και αρχιμανδρίτη Κοντεστάνου.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η ίδρυση Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης και Ευβοϊκών Αρχείων στη Χαλκίδα.

Το 1936 ο τότε Δήμαρχος Χαλκίδας, Σ. Σαραφιανός, ιδρύει την πρώτη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης.

Το 1957, ιδρύθηκε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας με κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο Β΄ τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθ. 55924/803/1-1-1957 (ΦΕΚ 154/Β/ 1-6-1957). Η λειτουργία της διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 3149/2003 (ΦΕΚ/Α/141/10.6.2003).

Η νομική της μορφή είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων από το οποίο εποπτεύεται και χρηματοδοτείται. Διοικείται από Εφορευτικό Συμβούλιο με τριετή θητεία το οποίο διορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Το 1972 χαρακτηρίζεται ως Κεντρική με την αριθμ. 16000/72/24-7-1972 Υπουργική απόφαση και εξυπηρετεί το Νομό Ευβοίας.

Σήμερα λειτουργεί ως Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας, σε ιδιόκτητο κτίριο και υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διαθέτει επίσης, 2 κινητές μονάδες (βιβλιοαυτοκίνητα) που εξυπηρετούν:

α) 220 δανειστικά κέντρα, στην ύπαιθρο Εύβοια και

β) όλα τα γυμνάσια και λύκεια του νομού Ευβοίας

Συλλογή:

Στα πολυετή έτη λειτουργίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Χαλκίδας, έχει συγκροτηθεί μία αξιόλογη συλλογή βιβλίων, περιοδικών και οπτικοακουστικού υλικού, που καλύπτει αντιπροσωπευτικά όλο το φάσμα της ανθρώπινης γνώσης.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν στη διάθεση των αναγνωστών περίπου τους 100.000 τόμοι μεταξύ των οποίων 2000-3000 παλαιότυπα και σπάνια βιβλία. 

Περιοδικά:

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερους από 1.500 τίτλους περιοδικών. Στην πλειονότητά τους είναι περιοδικά ποικίλης ύλης, λογοτεχνικά, ιστορικά, φιλοσοφικά, εκπαιδευτικά.

Εφημερίδες:

Η Βιβλιοθήκη διαθέτει το πληρέστερο αρχείο Φύλλων Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, στην Εύβοια.

Παιδικό Τμήμα:
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας διαθέτει ένα πλούσιο και πολύ οργανωμένο παιδικό τμήμα.

Περισσότεροι από 3.000 τίτλοι περιμένουν τους μικρούς αναγνώστες να τους εξερευνήσουν.

Η συλλογή περιλαμβάνει εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά από 2 έως 12 ετών, παιδικά και εφηβικά μυθιστορήματα, παιδικό θέατρο και μεγάλο αριθμό εγκυκλοπαιδικών βιβλίων που απευθύνονται σε αναγνώστες σχολικής ηλικίας.

Επίσης, η Βιβλιοθήκη έχει στην κατοχή της μια μικρή συλλογή όπλων, του 1821, παλαιούς χάρτες και γκραβούρες, μια αξιόλογη συλλογή ζωγραφικών πινάκων – 200 περίπου – μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε των Βακιρτζή, Πετρίτση, Λαναρά, Καραχάλιου και συλλογή πινάκων και χαρακτικών του Ι. Οικονομίδη.

Εκτός του κυρίως έργου της, η Βιβλιοθήκη έχει και άλλες δραστηριότητες. Μέσα στα πλαίσια του πολιτιστικού της ρόλου, και στην προσπάθειά της να καταγράψει την πολιτισμική κληρονομιά της Εύβοιας, έχει προγραμματίσει σειρά εκδόσεων, έχει προβεί σε κοπή μεταλλίων (συλλεκτικές σειρές) για να τιμήσει εξέχουσες μορφές του τόπου, οργανώνει εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες, πραγματοποιεί προβολές μορφωτικών ταινιών σε μαθητές, συνεργάζεται με άλλους φορείς για την προώθηση και προαγωγή της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.