Η Βιβλιοθήκη διαθέτει 2 (δύο) αναγνωστήρια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών της.

– Το κεντρικό αναγνωστήριο, το οποίο λειτουργεί στον 1ο όροφο, καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών για μελέτη, έρευνα και εκπόνηση εργασιών. Η πρόσβαση στο κοινό είναι ελεύθερη, ακόμη κι αν δεν είναι κάποιος μέλος της Βιβλιοθήκης, δηλ. δεν διαθέτει κάρτα. Στους χώρους του αναγνωστηρίου υπάρχει η δυνατότητα χρήσης lap – top μέσω του ασύρματου δικτύου της Βιβλιοθήκης.

– Το δεύτερο αναγνωστήριο βρίσκεται στην ισόγεια αίθουσα του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών και των ΑμεΑ, κοντά στην Ευβοϊκή Πτέρυγα και το Τμήμα Εφημερίδων-Περιοδικών ώστε το ιδιαίτερο αυτό υλικό να δίνεται επιτόπου για να αποφεύγονται φθορές.

Κατά την παραμονή του κοινού στα αναγνωστήρια είναι απαραίτητο οι χρήστες να κάνουν ησυχία, ώστε να μην προκαλείται φασαρία και παρεμποδίζεται το έργο άλλων μελών.

Ακολουθούν οι κανόνες των αναγνωστηρίων μας:

 • Δεν επιτρέπεται: το φαγητό, ο καφές, το ποτό, το κάπνισμα, η χρήση του κινητού τηλεφώνου και τα μέλη οφείλουν να κάνουν ησυχία και να μιλούν χαμηλόφωνα.
 • Τα προσωπικά είδη (τσάντες, σακούλες, σχολικές τσάντες) τοποθετούνται σε χώρους που υποδεικνύει το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Σε αντίθετη περίπτωση το μέλος υποχρεούται να πάρει μαζί του στο χώρο του αναγνωστηρίου μόνο τα τιμαλφή. Η Βιβλιοθήκη δε φέρει ευθύνη για τυχόν απώλειες.
 • Οι αναγνώστες θα πρέπει να τηρούν απολύτως τη σειρά προτεραιότητας, όπου απαιτείται (δανεισμός, φωτοτυπίες, έκδοση κάρτας, αιτήματα, αιτήσεις υλικού από κλειστά βιβλιοστάσια για χρήση στο αναγνωστήριο, χρήση INTERNET).
 • Oι αναγνώστες οφείλουν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους με σαφήνεια στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης, να συμμορφώνονται προς τον κανονισμό της Βιβλιοθήκης, τις υποδείξεις του προσωπικού και να ζητούν τη βοήθεια του όταν αντιμετωπίζουν τυχόν δυσκολία, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν τυχόν δυσκολία στη χρήση της.
 • Το προσωπικό είναι στη διάθεση του κοινού προκειμένου να του παράσχει οδηγίες και εξυπηρέτηση, τόσο για τη δομή και χρήση του αναγνωστηρίου και της Βιβλιοθήκης γενικότερα, όσο και για την παροχή βιβλιογραφικών δεδομένων και πληροφοριών.
 • Ο αναγνώστης, σε περίπτωση που θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ως προς την εξυπηρέτησή του, μπορεί να απευθύνεται στον υπεύθυνο του αναγνωστηρίου για λύση του προβλήματός του και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί διενέξεις με το προσωπικό ή προβλήματα σε άλλους αναγνώστες.
 • Η Βιβλιοθήκη έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το χώρο του αναγνωστηρίου για διάφορες δραστηριότητες (επισκέψεις σχολείων, ομιλίες, παρουσιάσεις, ομαδικές εργασίες κλπ.), γνωστοποιώντας στο κοινό με ανακοίνωση για την ημέρα και το χρόνο που θα γίνει.

Παιδικό Τμήμα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας διαθέτει ένα πλούσιο και πολύ οργανωμένο παιδικό τμήμα.

Περισσότεροι από 3.000 τίτλοι περιμένουν τους μικρούς αναγνώστες να τους εξερευνήσουν.

Η συλλογή περιλαμβάνει εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά από 2 έως 12 ετών, παιδικά και εφηβικά μυθιστορήματα, παιδικό θέατρο και μεγάλο αριθμό εγκυκλοπαιδικών βιβλίων που απευθύνονται σε αναγνώστες σχολικής ηλικίας.

Χρήση των υπηρεσιών του Οπτικοακουστικού Υλικού Ο/Α

Το Οπτικοακουστικό Τμήμα στεγάζεται στο ισόγειο της Βιβλιοθήκης, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ανάγκες των χρηστών. Το Οπτικοακουστικό Τμήμα διαθέτει τηλεόραση, video, τη σειρά VHS της εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης και μία μεγάλη γκάμα από cd – rom, dvd, vhs, audio – cd, εκπαιδευτικά πακέτα, η οποία καλύπτει όλα τα γνωστικά παιδιά.

Για να κάνει ο οποιοσδήποτε χρήση των υπηρεσιών του Οπτικοακουστικού Τμήματος πρέπει να διαθέτει κάρτα μέλους.

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των χρηστών του Οπτικοακουστικού Τμήματος περιγράφονται αναλυτικά στον Κανονισμό Λειτουργίας της Βιβλιθήκης.

ΑΜΕΑ

Χρήση του ειδικού τεχνολογικού και υπολογιστικού εξοπλισμού για τα ΑΜΕΑ

Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες μπορούν να εξυπηρετηθούν τόσο όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου όσο και των άλλων υπηρεσιών πληροφόρησης μέσω του ειδικού εξοπλισμού που έχει αποκτήσει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας.

Ο εξοπλισμός αυτός στεγάζεται στον ισόγειο χώρο του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης, ώστε οι χρήστες να μη βιώνουν κανενός είδους αποκλεισμό και περιλαμβάνει:

 • 1 σταθμό εργασίας για άτομα με προβλήματα όρασης
 • 1 ειδική οθόνη Braille
 • 1 εκτυπωτή Braille μαζί με καμπίνα μείωσης θορύβου
 • 1 εκτυπωτή Laser
 • 1 scanner
 • ειδικό λογισμικό άτομα με προβλήματα όρασης (σύνθεσης φωνής, ανάγνωσης μεγέθυνσης οθόνης)
 • 1 μεγεθυντή CCTV για άτομα με μειωμένη όραση
 • 1 σταθμό εργασίας για άτομα με κινητικά προβλήματα, πλήρως εξοπλισμένο (1 ρυθμιζόμενο τραπέζι με βραχίονες στήριξης, ειδικά joystick ανάλογα με το είδος της αναπηρίας, ειδικά ποντίκια μοχλοί, ασύρματο ποντίκι κεφαλής, πληκτρολόγια μεγάλων πλήκτρων κλπ)