Την Τρίτη 2 Ιουλίου στο πλαίσιο της ΚΕ2024 που οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με θέμα «Από τη γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…», πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο: «Αν ήμουν δέντρο…» με εμψυχώτρια την εκπαιδευτικό Ελένη Τσαρουχά.

“Αν ήμουν δέντρο, θα ήθελα να είχα γίνει δέντρο παράξενο…” Με έμπνευση από τον μαγικό κόσμο των δέντρων εξερευνήσαμε τη γνώση που κρύβεται από στις ρίζες ως την κορυφή τους. Τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες αντιλήφθηκαν την αξία και τη σημασία των δέντρων για το περιβάλλον και κατανόησαν ότι τα δέντρα είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν παρόμοιες ανάγκες και λειτουργίες με τους ανθρώπους. Διάβασαν κάρτες που περιείχαν σημαντικές πληροφορίες για τα δέντρα, παρατήρησαν ξύλα και κορμούς δέντρων, άκουσαν σχετικά αποσπάσματα από κείμενα, έπαιξαν παιχνίδι ιδεών με το ζάρι, κατέγραψαν τις σκέψεις τους, μιμήθηκαν με το σώμα τους την κίνησή τους, ανακάλυψαν τη σύνδεσή τους με τον άνθρωπο. Κάθε παιδί σχεδίασε σε χάρτινο πιάτο ανάλογα με την ηλικία του, τους κύκλους της ζωής του και κατέγραψε  τα σημαντικά γεγονότα της διαδρομής του. Τέλος δανείστηκαν βιβλία και κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους στο προσωπικό τους “Σημειωματάριο της Γνώσης”.

Το επόμενο εργαστήριο της ΚΕ2024 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 10:30 π.μ. με τίτλο: “Η επιστήμη είναι παντού!”.